Smartphone Fotografie

Door MenN op zondag 4 september 2016 20:55 - Reacties (2)
Categorie: -, Views: 1.094

Als hobby fotograaf zie je op Tweakers vele hobbyisten honderden euro’s uitgeven aan de meest exotische apparatuur voor het fotograferen, en is het maar al te leuk om de forums af te gaan om maar een betere fotograaf te worden. Maar vaak zat ben je op weg zonder je fancy foto machine en uitgerekend dan heb je een mooi foto moment dat je vast wil leggen. Niet voor niets is de beste camera, de camera die je bij je hebt.

Vroeger was dat voor vele een compact camera, die kon je makkelijk in je jaszak kwijt en zo had je altijd een camera paraat, maar tegenwoordig is die rol voor een groot deel overgenomen door smartphones. Natuurlijk verschijnen er nog altijd compact camera’s en deze worden nog altijd stapje voor stapje beter. Voor velen zal de compact camera nog altijd de eerste keus zijn voor hun vakantie te fotograferen. En zo zal een high end compact nog altijd betere foto’s maken dan menig smartphone. Zo zijn de sensoren groter, krijg je optische zoom, en kost het je geen opslagruimte op je mobiel.

Maar de smartphone is toch wel de koning van gemak. Het ding heeft iedereen vrijwel altijd bij de hand, maakt foto’s die goed genoeg zijn, heeft de tools aan boord om je fotos te bewerken en te delen en is daardoor ook de populairste camera geworden.

Persoonlijk ben ik ook in de laatste jaren fervent smartphone fotograaf geworden. Mijn laatste DSLR die ik heb gekocht (Canon EOS 350D) ligt al een tijdje stof te happen in de kast en kan qua kwaliteit al niet meer meekomen met mijn iPhone SE. Het enige nadeel van mijn smartphone is toch wel het gemis van optische zoom of verwisselbare lenzen. Het vaste brandpuntsafstand is in sommige situaties gewoonweg te beperkt.

Maar ik zou geen Tweakers zijn, als ik me daardoor zou laten tegenhouden. Dus ik ging op zoek naar hulpmiddelen om mijn smartphone camera veelzijdiger te maken.

je kunt de accessoires zo gek niet bedenken of het bestaat wel. Selfiesticks, ringlights, selfielight cases, bluetooth afstandsbedieningen, dolly’s, stabilisatoren, en de vele verschillende voorzet lenzen. Denk aan Stereoscopische 3D voorzet lenzen, fish eye lenzen, super tele lenzen, microscopen en nog vele andere soorten (macro) lenzen.
Kortom smartphone fotografie is iets waar veel mensen zich mee bezig houden.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/1900448/Tweakers.net%20plaatjes/Tweakblogs/olloclip/Screen%20Shot%202016-08-16%20at%2021.12.34%20.png
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1900448/Tweakers.net%20plaatjes/Tweakblogs/olloclip/Screen%20Shot%202016-08-16%20at%2021.12.54%20.png
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1900448/Tweakers.net%20plaatjes/Tweakblogs/olloclip/Screen%20Shot%202016-08-16%20at%2021.13.19%20.png

Wat ik voornamelijk wil bereiken is meer flexibiliteit wat betreft lenzen, dus kocht ik een aantal van die setjes uit de Action/ebay. Na een tijd die setjes geprobeerd te hebben was ik toch niet tevreden. De kwaliteit van het “glas” van die lensjes is niet erg goed en leverde vaak wazige foto’s af met extreem veel vignitering, problemen met de autofocus of verschrikkelijke vertekening van het beeld. Het is duidelijk dat goedkoop in dit geval zeker duurkoop blijkt te zijn. Tijd om te kijken naar het hogere segment in deze categorie.

Je hebt extreem high end opzet lensjes zoals de Moment lenzen, welke voor een keurige 100 euro per stuk glas van eigenaar verwisselen. Maar hiervoor moet je speciale bevestigingspunten op je iPhone lijmen, en zijn dermate groot van stuk dat het hele “portability” verhaal niet meer op gaat. Dus ik zocht een opzet lens die wel goede kwaliteit bied, geen extra hoesjes of bevestigingspunten nodig heeft, en ook niet buitensporig duur is.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/1900448/Tweakers.net%20plaatjes/Tweakblogs/olloclip/olloclip.jpg

Na wat speurwerk heb ik gekozen voor de 4-in-1 OlloClip ,een klein opzet stukje dat je een Fisheye, Wide-Angle, 10x Macro en 15x Macro lens geeft.
Wat dit in de praktijk toevoegt is een groter blikveld, of een erg leuke macrostand voor je mobiel. Zeker als je veel video schiet met je iPhone is deze lens echt een zegen. Het blikveld bij het filmen op een iPhone is een stuk kleiner dan bij fotograferen. Ik moet vaak veel afstand nemen van het onderwerp om alles erop te krijgen, wat in sommige situaties vaak niet mogelijk is. Maar met de wide angle/fish eye is het veel makkelijker om alles in beeld te krijgen.

In tegenstelling tot de goedkope voorzet lensjes was ik positief verrast door de Olloclip. De foto’s en video’s zijn niet noemenswaardig slechter geworden en het heeft ook geen nadelig effect op de autofocus van de iPhone. Ook de afwerking is van een heel ander niveau, en voelt erg degelijk aan.

Mijn ervaringen in de praktijk met de OlloClip zijn tot dus erg positief. De OlloClip komt in een handig microvezel zakje, waardoor je het geheel makkelijk in je broekzak meeneemt, en hierdoor heb ik vaak de OlloClip bij me juist voor die foto momenten waarvoor je smartphone zo ontzettend handig is.

Voor mij is de smartphone net weer even wat veelzijdiger geworden. Een prima aankoop dus :)
Als afsluiter een aantal test fotos. Helaas zijn de landschapsfotos wat minder geworden, maar normaliter haal ik betere resultaten. Wellicht dat ik deze nog eens doe updaten naar plaatjes met een betere kwaliteit.
buiten:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1900448/Tweakers.net%20plaatjes/Tweakblogs/olloclip/buitenST.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1900448/Tweakers.net%20plaatjes/Tweakblogs/olloclip/buitenWA.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1900448/Tweakers.net%20plaatjes/Tweakblogs/olloclip/buitenFE.jpg

Binnen:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1900448/Tweakers.net%20plaatjes/Tweakblogs/olloclip/binnenST.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1900448/Tweakers.net%20plaatjes/Tweakblogs/olloclip/binnenWA.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1900448/Tweakers.net%20plaatjes/Tweakblogs/olloclip/binnenFE.jpg

Macro
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1900448/Tweakers.net%20plaatjes/Tweakblogs/olloclip/macroST.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1900448/Tweakers.net%20plaatjes/Tweakblogs/olloclip/macro10.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1900448/Tweakers.net%20plaatjes/Tweakblogs/olloclip/macro15.jpg

en een video test:
[Video: https://dl.dropboxusercontent.com/u/1900448/Tweakers.net%20plaatjes/Tweakblogs/olloclip/olloclip%20test.MOV]

Volgende: PS4 Mid-gen observaties 01-'17 PS4 Mid-gen observaties
Volgende: PS3 Slim reparatie: het lange wachten. 04-'16 PS3 Slim reparatie: het lange wachten.

Reacties


Door Tweakers user Ample Energy, woensdag 7 september 2016 11:04

Ik heb in principe mijn DSLR wel bij me als ik denk dat ik foto's wil maken op die dag. Als ik bijvoorbeeld de natuur in ga of zo'n molen bezoek, dan hangt hij vast wel aan m'n schouder. Een lens voor op mijn smartphone zou ik zelf wel willen om een toevoeging te zijn bovenop de DSLR. Zo had ik van de zomer graag iets willen fotograferen en filmen tegelijkertijd, maar ik wilde er geen GoPro voor kopen en bovendien kan zo'n GoPro ook niet inzoomen. Misschien is zo'n telelensje uit de eerste foto voor op de smartphone ideaal voor mij. Moet ik de smartphone alleen nog op de hotshoe monteren en kan ik lekker fotograferen en filmen tegelijkertijd. Ik hoop alleen dat de kwaliteit wat is. Ik heb liever een lensje van €100 die de kwaliteit van de smartphone in stand houdt dan een lens van €30 die de kwaliteit helemaal verkloot.

"Kortom smartphone fotografie is iets waar veel mensen zich mee bezig houden."
Tja, ik denk voornamelijk fabrikanten en niet consumenten. Ik denk dat de kopers het voornamelijk leuk vinden om een keer te proberen en niet omdat het echt geweldig is en lang wordt gebruikt. Ik bedoel, ga je die macro-lenzen ooit nog gebruiken of pak je liever je DSLR / ga je naar Google Afbeeldingen?
En als je weer de bossen in gaat en een mooie foto wilt maken, doe je dat dan met je standaardlens of gebruik je die wide angle weer? Ik wil niet bot overkomen, maar laten we eerlijk zijn: van die kwaliteit wordt niemand vrolijk :P Met deze lenzen ben je natuurlijk veelzijdiger, maar je gaat de foto's over een paar jaar niet meer terugkijken. Als je je kwaliteit wilt verhogen moet je of panorama's maken (zodat je wijdere foto's hebt) of een statief gebruiken zodat je beter met belichting kunt spelen.

Door Tweakers user MenN, woensdag 7 september 2016 11:37

Ample Energy schreef op woensdag 07 september 2016 @ 11:04:
....

"Kortom smartphone fotografie is iets waar veel mensen zich mee bezig houden."
De serieuze hobbyist die gruwelt natuurlijk van het idee om met je smartphone te fotograferen. Maar laten we eerlijk zijn, er worden natuurlijk veel meer foto's gemaakt met smartphones dan welke andere camera dan ook.
Ample Energy schreef op woensdag 07 september 2016 @ 11:04:

Tja, ik denk voornamelijk fabrikanten en niet consumenten. Ik denk dat de kopers het voornamelijk leuk vinden om een keer te proberen en niet omdat het echt geweldig is en lang wordt gebruikt. Ik bedoel, ga je die macro-lenzen ooit nog gebruiken of pak je liever je DSLR / ga je naar Google Afbeeldingen?
En als je weer de bossen in gaat en een mooie foto wilt maken, doe je dat dan met je standaardlens of gebruik je die wide angle weer? Ik wil niet bot overkomen, maar laten we eerlijk zijn: van die kwaliteit wordt niemand vrolijk :P Met deze lenzen ben je natuurlijk veelzijdiger, maar je gaat de foto's over een paar jaar niet meer terugkijken. Als je je kwaliteit wilt verhogen moet je of panorama's maken (zodat je wijdere foto's hebt) of een statief gebruiken zodat je beter met belichting kunt spelen.
Persoonlijk heb ik dit lensje gekocht voor het filmen met de smartphone. En voor dat doel werkt het echt heel goed, doordat de iPhone maar een deel van de sensor gebruikt en daardoor een heel klein FOV heeft tijdens het filmen maken die lensjes daadwerkelijk een verschil en krijg je veel meer op beeld dan zonder. En dankzij die uitsnede van de sensor die gebruikt wordt bij het filmen wordt ook alleen het beste deel van de opzetlensjes gebruikt en heb je heel veel minder last van vervormingen aan de randen.

Je hebt gelijk dat je veel betere fotos kan maken als je meer spul meeneemt, zoals een statief, dslr ect. Maar dat is het probleem juist, soms wil je gewoon zonder al die meuk op stap en juist dan kan dat lensje net dat verschil maken.

Voor deze testcase heb ik juist 2 extremen opgezocht qua situaties, een donkere binnen situatie, en een hoog contrast buiten situatie. In beide situaties schakelde de telefoon over naar HDR om zo veel mogelijk vast te leggen in de foto, wat zichtbaar de kwaliteit teniet doet. In andere situaties krijg je veel betere kwaliteit.

Wat betreft Macro is het precies het zelfde wanneer je voor je DSLR een macro lens zou kopen. Daar moet je interesse in liggen, anders is het zonde van je tijd en geld, want het is natuurlijk een redelijk beperkt gebied waar deze gebruikt kunnen worden.

Zelf gebruik ik ze voor slo motion filmpjes van insecten te maken, iets wat natuurlijk niet iedereen zal aanspreken, maar ik krijg behoorlijk leuke resultaten ermee. Met 240 fps kun je zo'n 8x langzamer je filmpje afspelen bij 30fps en voor die snel bewegende insecten is dat erg leuk.

Reageren is niet meer mogelijk