PS3 Slim reparatie: de diagnose

Door MenN op donderdag 24 maart 2016 10:18 - Reacties (16)
Categorie: -, Views: 6.632

Ik was al een tijdje op zoek naar een goedkope Netflix machine als cadeautje voor mijn pa.
Iets goedkoops en wat lekker vlot werkt. Een Apple TV? Chromecast? Chinese android tv stick?
Een oude gameconsole?

Nu lees ik al langer al die leuke tweakblogs over electronica reparaties, dus waarom niet zelf een projectjes opstarten? Ik ben niet bang om gadgets uit elkaar te schroeven, maar heb zeker geen uitgebreide toolset voor dit soort zaken. Het wordt dus een repair blog ‘On the Cheap’.

Belangrijk is natuurlijk dat ik mezelf een budget stel, ik ga het niet koste wat kost repareren. Als simpel Netflix apparaatje voldoet een Chromecast ook. 30 euro max, anders mag de volgende hobbyist ermee aan de slag. Dus na wat zoeken op Marktplaats kwam ik deze jongen tegen:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/1900448/Tweakers.net%20plaatjes/Tweakblogs/ps3Repair/ps3Advertentie.png

Alleen een defecte HDMI poort zonder toebehoren, dat durfde ik wel aan. Na wat heen en weer gemail heb ik de eigenaar kunnen overtuigen om het beestje voor 10 euro te verkopen.
En daar is hij dan:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/1900448/Tweakers.net%20plaatjes/Tweakblogs/ps3Repair/ps3-1.jpg

Een beetje stoffig hier en daar maar acceptabel. Thuisgekomen direct even getest of alles ook daadwerkelijk werkte, stroom kabel en HDMI erin en duimen maar. (wat is het trouwens toch fijn dat Sony nog altijd ingebouwde voedingen gebruikt in plaats van zo’n baksteen)
Succes! Hij start op, en geeft beeld :)

Helaas kwam de ps3 zonder controller, maarja wat verwacht je voor die prijs. Dus ik dacht al dat wordt niks zonder. Maar vanuit onverwachte hoek toch nog een meevaller!

https://dl.dropboxusercontent.com/u/1900448/Tweakers.net%20plaatjes/Tweakblogs/ps3Repair/ps3-6.jpg

Recent een usb naar ps2 adapter voor een paar euro op de kop getikt, en wonder boven wonder doet de ps2 controller het zonder problemen. Ik mis alleen die nieuwe playstation button.

Snel even het systeem gereset en alles ingesteld, netflix gedownload en klaar is kees, prima deal, wat een sukkel het ding werkt nog gewoon………..dacht ik.
De hdmi poort was inderdaad nogal gammel toen ik de kabel erin deed, toen ik van mijn test opstelling naar een tv ging stopte de HDMI poort er definitief mee. Geen beeld, alleen maar zwart.

Nu had ik al op internet gekeken naar wat mogelijke problemen met de HDMI poort op een ps3 konden zijn, en ik gokte op los zittende pinnetjes waar het soldeertin los zat. Het tweaken kon beginnen;

https://dl.dropboxusercontent.com/u/1900448/Tweakers.net%20plaatjes/Tweakblogs/ps3Repair/ps3-3.JPG

Met al die handige tutorials overal online was dit klusje zo gepiept, stelt eigenlijk niets voor. Goed om te zien was dat er nauwelijks stof in zat, ook bij de ventilator.

Om bij de pinnen van de HDMI poort te komen moet je eigenlijk de gehele koel installatie van de cpu/gpu halen, maar daar had ik nog geen zin in. Aangezien ik nog niet weet wat het defect is, en ik nog niet alle spullen in huis heb om het geval netjes terug te plaatsen. Gelukkig kan het metaal dat het moederbord beschermt een beetje buigen en kon ik zo even de pinnen inspecteren.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/1900448/Tweakers.net%20plaatjes/Tweakblogs/ps3Repair/ps3-5.jpg

Komt dat Action macro lensjes voor mijn iPhone ook weer eens mooi van pas :)
Zoals je ziet, aan de soldeer punten ligt het niet. Die zitten allemaal nog prima op hun plek.
Dan maar even goed kijken naar de poort zelf.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/1900448/Tweakers.net%20plaatjes/Tweakblogs/ps3Repair/IMG_6841.jpg

Zoals je ziet is de HDMI poort behoorlijk afgeleefd. Hier is iemand niet erg voorzichtig geweest met de kabel erin proppen.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/1900448/Tweakers.net%20plaatjes/Tweakblogs/ps3Repair/HDMISocketPin.JPG

Vannuit een andere hoek zien we wat er mis is. Er is een pinnetje afgebroken, vandaar dat het niet meer functioneert. Een vluchtige blik op wikipedia leert ons dat we hier te maken hebben met pin 12.

De diagnose is gesteld, die HDMI poort moet eruit en vervangen worden. Er moet geshopt worden!

Het boodschappen lijstje luid als volgt:
HDMI poort
Soldeer flux
Koelpasta voor de cpu en gpu.

Zoals al gezet ga ik hier niet superveel aan spenderen, het moet dirt cheap :)
Ali-express is zoals zo vaak weer bijzonder behulpzaam om de juiste spulletjes te vinden.

HDMI poort €7,52
Flux Pen €1,80
Koelpasta €0,77
totaal€10,09


Opvallend vind ik hoe ‘duur’ die ps3 HDMI poort nog is. Wellicht is het een niet standaard formaat?

https://dl.dropboxusercontent.com/u/1900448/Tweakers.net%20plaatjes/Tweakblogs/ps3Repair/ps3HDMI.jpg

Het zijn 2 rijen met pinnetjes, dat moet toch ook niet zo lastig te vinden zijn? Alle tips zijn welkom :)

Voordat ik ga bestellen is er nog één aspect dat ik nog graag wil testen. Ik had ook de av uitgang getest, welke nog perfect werkte, en uit mijn PS2 tijdperk ligt hier nog een av-component kabel in de la. Ik ga dus nog na of de ps3 slim Netflix netjes full HD over de component kabel wil weergeven. Mijn google acties hierover zijn niet erg vruchtbaar geweest, maar schijnbaar heeft Sony al na vrij snel na de introductie de component uitgang gekortwiekt in nieuwere modellen. Zo wordt er geen blu ray in HD weergegeven over de component, maar blijkbaar kun je wel nog HD gamen over component. Dat wordt even testen of Netflix wel netjes HD uitstuurt, dan is het wellicht niet meer rendabel om de HDMI poort te fixen.

Tot zo de diagnose. Het vervolg komt in deel twee: de behandeling.

Volgende: PS3 Slim reparatie: het lange wachten. 04-'16 PS3 Slim reparatie: het lange wachten.
Volgende: ANWB Auto iOS app geknutsel 12-'15 ANWB Auto iOS app geknutsel

Reacties


Door Tweakers user zzattack, donderdag 24 maart 2016 10:39

Als je de flux los moet bestellen lijkt het me niet onredelijk om aan te nemen dat ook desoldeerlitze of een solder sucker ontbreken. In dat geval zou ik laatstgenoemde tool aan willen raden (met litze heb je meer kans padjes op te lichten). Ook zou ik goedkope Chinese flux afraden. Spul is in het verleden wel eens conductief gebleken..
Andere optie: plak eventuele rondomliggende componenten (niet dat ik ze zie) af met tape/folie en gebruik de verfbrander (lage stand) om alle pinnen van de hdmi connector tegelijk te verwarmen, dan komt de poort nog makkelijker netjes eraf. Succes iig ;)

Door Tweakers user iichel, donderdag 24 maart 2016 11:09

Het is nog steeds zo dat component een analoog signaal is en HDMI een digitaal signaal is.
Kan ook verschil maken

Door Tweakers user RoadRunner84, donderdag 24 maart 2016 11:49

Deze ljikt min of meer pincompatible te zijn.

Door Tweakers user Damic, donderdag 24 maart 2016 12:09

RoadRunner84 schreef op donderdag 24 maart 2016 @ 11:49:
Deze ljikt min of meer pincompatible te zijn.
Even met de dremel of kniptang langs.

Door Tweakers user bonyuri, donderdag 24 maart 2016 12:43

Je gaat sowieso geen NetFlix kunnen kijken via de AV uitgang, omdat je dan geen HDCP hebt.

Door Tweakers user MenN, donderdag 24 maart 2016 12:46

bonyuri schreef op donderdag 24 maart 2016 @ 12:43:
Je gaat sowieso geen NetFlix kunnen kijken via de AV uitgang, omdat je dan geen HDCP hebt.
Heb een snelle test gedaan met de ps3 over composiet, daar kon ik prima netflix mee kijken, maar dat was op een oude crt sd tv. De vraag is alleen of HD gaat werken, maar ik vrees ook dat HDCP nodig zal zijn voor HD beeld. ;( komende week kan ik eindelijk testen op een hd tv met component.

[Reactie gewijzigd op donderdag 24 maart 2016 12:47]


Door Tweakers user Springuin, vrijdag 25 maart 2016 08:56

Damic schreef op donderdag 24 maart 2016 @ 12:09:
[...]
Even met de dremel of kniptang langs.
Dat, maar wel voorzichtig uiteraard, is een veel makkelijkere aanpak dan proberen de oude connector los te solderen. Na afloop de losse pinnetjes eruit solderen en de gaatjes schoonmaken met desoldeerlitze.

Door Tweakers user MenN, vrijdag 25 maart 2016 09:19

Springuin schreef op vrijdag 25 maart 2016 @ 08:56:
[...]

Dat, maar wel voorzichtig uiteraard, is een veel makkelijkere aanpak dan proberen de oude connector los te solderen. Na afloop de losse pinnetjes eruit solderen en de gaatjes schoonmaken met desoldeerlitze.
Ik schat dat die reactie ging over de gelinkte pin compatible hdmi poort. Deze had namelijk een schroef plaatje eraan welke moet worden verwijderd voordat het in de ps3 past.

Door Tweakers user elleP, vrijdag 25 maart 2016 09:54

Als je gaat desolderen nog de volgende tip: voeg eerst wat verse soldeertin toe voordat je het weg gaat halen, dat zorgt er voor dat de oude tin veel beter gaat vloeien.


Door Tweakers user FlyEragon, vrijdag 25 maart 2016 15:03

Dit soort connectoren haal ik er van af door veel loodhoudende tin toe te voegen en dan met een dikke bout (+- 380 graden) alle pinnen tegelijk te verwarmen door snel heen en weer met de soldeerbout te gaan, valt er vaak snel uit. Litze etc. werkt vaak niet zo lekker op ground pinnetjes en op de mechanische bevestigignspinnen.

Door Tweakers user copywizard, dinsdag 29 maart 2016 10:27

zzattack schreef op donderdag 24 maart 2016 @ 10:39:
Als je de flux los moet bestellen lijkt het me niet onredelijk om aan te nemen dat ook desoldeerlitze of een solder sucker ontbreken. In dat geval zou ik laatstgenoemde tool aan willen raden (met litze heb je meer kans padjes op te lichten). Ook zou ik goedkope Chinese flux afraden. Spul is in het verleden wel eens conductief gebleken..
Andere optie: plak eventuele rondomliggende componenten (niet dat ik ze zie) af met tape/folie en gebruik de verfbrander (lage stand) om alle pinnen van de hdmi connector tegelijk te verwarmen, dan komt de poort nog makkelijker netjes eraf. Succes iig ;)
ik zeg volg de optie zoals hierboven aangegeven met een verfbranden voor enkele tientjes kan je een digitaal instelbaar model krijgen bij de gamma die je per 10 graden kan verhogen/verlagen werkt ideaal de rest eromheen afplakken en de verfbrander erop en de hdmi poort valt er zo vanaf de nieuwe erin plaatsten en iedere pin een verse laag soldeer geven en je bent klaar is een fix van enkele minuten afhankeleijk van je soldeer skillz

Door Tweakers user lucus, dinsdag 12 april 2016 11:41

ps3 stuurt 1080p of 1080i uit over component video.
heeft bij mij altijd gewerkt op een ps3 superslim, netflix kijken over component gaf geen HDCP errors.

Door Tweakers user Martijn.C.V, woensdag 13 april 2016 13:55

Heb je ook nagedacht over stroomgebruik? Dit lijkt me nogal overdreven voor alleen netflix. Je zou 'm een aantal mods kunnen geven om m meer lightweight te maken.

Ik ga er dan even van uit dat je het PS2deel niet hoeft, maar een paar dingen die in me opkomen:

- DVD-tray loskoppelen en eruithalen
- Harde schijf vervangen door een heel klein SSDtje
- De fans vervangen door grotere koelribben (eventueel met kleine silent fan?)
- Als je weet hoeveel stroomverbruik is al ie lekker bezig is, zou je mogelijk een andere voeding erin kunnen werken. Lichtere voeding wordt weer minder warm, dus weer minder koeling nodig.

Het is een meerprijs voor sommige suggesties, maar je er wel een leuk projectje van kunnen maken. Er zijn wat blogs die een wand PC hebben gemaakt, zoiets zou ook nog kunnen, een eigen case maken (mogelijk [dees] aluminium, kun je weer meer warmte kwijt zonder fans)

Door Tweakers user gekko90, woensdag 13 april 2016 15:34

Martijn.C.V schreef op woensdag 13 april 2016 @ 13:55:
Heb je ook nagedacht over stroomgebruik? Dit lijkt me nogal overdreven voor alleen netflix. Je zou 'm een aantal mods kunnen geven om m meer lightweight te maken.

Ik ga er dan even van uit dat je het PS2deel niet hoeft, maar een paar dingen die in me opkomen:

- DVD-tray loskoppelen en eruithalen
- Harde schijf vervangen door een heel klein SSDtje
- De fans vervangen door grotere koelribben (eventueel met kleine silent fan?)
- Als je weet hoeveel stroomverbruik is al ie lekker bezig is, zou je mogelijk een andere voeding erin kunnen werken. Lichtere voeding wordt weer minder warm, dus weer minder koeling nodig.

Het is een meerprijs voor sommige suggesties, maar je er wel een leuk projectje van kunnen maken. Er zijn wat blogs die een wand PC hebben gemaakt, zoiets zou ook nog kunnen, een eigen case maken (mogelijk [dees] aluminium, kun je weer meer warmte kwijt zonder fans)
PS2 gedeeld zat alleen in de Ps3 Fat editie's
Blue ray drive eruit halen kan goed idee zijn wanneer je het totaal niet gaat gebruiken, zelf lijkt me het geen handig idee aangezien de ps3 een uitstekende upscaler is voor dvd's en verder blueray's ook uitstekend afspeelt.
Fans vervangen mwah is bij de slim niet nodig zijn al behoorlijk stil.
energie zuinige HDD /SSD ja das wel handig om verbruik iets terug te dringen + eventueel sneller

energie verbruikt tijdens non game tasks ligt als het goed is rond de 90w.
niet weinig maar ook niet zo veel als de FAT editie en de superslim zal weer iets zuiniger zijn

als laatste leuk projectje !!

Door Tweakers user MenN, woensdag 13 april 2016 18:05

@Gekko90 & Martijn C.V
Het klopt dat de ps3 slim toch nog aardig wat verbruikt in vergelijking met andere apparaten.
Maar om vergaande modificaties te gaan doen is financieel gezien gewoon niet interessant. Je kan dan wel het stroomverbruik omlaag krijgen, maar je moet heel wat uren de machine aan laten staan wil je er je investeringen uit krijgen.

Mijn doel van het project was om zo goedkoop mogelijk een netflix machine aan te bieden. Daar past gewoon weg niet dergelijk mod werk bij.

Reageren is niet meer mogelijk